Hur man döljer foton på iPhone, iPad och Mac
Det är helt underbart att alltid kunna ha en enhet med sig som kan fånga de mest värdefulla och spännande ögonblicken i ditt liv. Men bara för att du ville ta eller spara en bild av något betyder det inte att det ska vara tillgängligt och tillgängligt för alla att se. Det finns sätt att dölja mappar, dokument och filer från dina enheter på olika sätt, och det inkluderar att kunna dölja foton på iPhone, iPad och Mac.
Relaterad läsning
- Hur du överför dina foton från iCloud Photos till Google Photos
- 9 tips för att bättre organisera foton av dina vänner och familj i People Album på iOS
- Hur man visar media i full upplösning i iCloud-foton
- iPhone: Hur man sätter ihop två foton med genvägar
- Hur man använder iCloud Photos på Windows 11
Hur man döljer foton på iPhone och iPad
Stegen du behöver ta för att dölja foton på iPhone och iPad är ungefär så enkla som du kan önska. Det bästa med det hela är att du inte behöver förlita dig på appar eller tjänster från tredje part för att göra det. Tack vare att Apple har byggt in den här funktionen i appen Foton kan du dölja foton på iPhone och iPad så fort du tar (eller sparar) en bild.
- Öppna appen Foton på din iPhone och/eller iPad.
- Leta upp och öppna albumet som du vill visa.
- Tryck på knappen Välj i det övre högra hörnet.
- Välj de foton och videor som du vill dölja.
- Tryck på knappen Ellipsis (...) i det nedre verktygsfältet.
- Från snabbmenyn som visas trycker du på knappen Dölj.
- Tryck på knappen Dölj [#] foton.
Så fort du trycker på knappen Dölj foton kommer alla bilder eller videor som du valt att tas bort från huvudbiblioteksvyn i appen Foton. De raderas inte från din enhet, utan flyttas istället till ett helt annat album och ett som är säkrat med Face ID, Touch ID eller ett lösenord.
Hur man döljer foton på Mac
Om du är någon som föredrar att hantera sitt fotobibliotek på Mac, gör Apple detta extremt enkelt tack vare den inbyggda appen Foton. Med hjälp av iCloud Photos synkroniseras alla foton och videor som du tar över dina enheter. Dessutom kan du också dölja foton på Mac.
- Öppna appen Foton på din Mac.
- Klicka på Bibliotek under avsnittet Foton i sidofältet till vänster.
- Leta reda på foton och/eller videoklipp som du vill dölja.
- Högerklicka på fotot du vill dölja.
- I rullgardinsmenyn markerar du och väljer Dölj [#] foton.
- Klicka på knappen Dölj för att bekräfta.
Hur man visar dolda foton
Oavsett om du döljer foton på iPhone, iPad eller Mac, kommer bilderna och videorna att flyttas till ett nytt "Dold" album genom att utföra stegen ovan. Detta är tillgängligt på alla dina enheter och synkroniseras också på samma sätt som resten av ditt iCloud-fotobibliotek gör. Men så här kan du se dolda foton:
- Öppna appen Foton på din iPhone och/eller iPad.
- Tryck på Album i det nedre verktygsfältet.
- Bläddra hela vägen till botten av listan med album tills du kommer till avsnittet Andra album.
- Tryck på Dold.
- Autentisera med Face ID, Touch ID eller din iPhones lösenord.
När du har angett autentisering kommer du att kunna se alla foton och videor som är dolda från något av dina andra album i appen Foton. Du kan gå så långt som att visa dessa genom att välja bilden eller videon, trycka på knappen Dela och sedan trycka på knappen Visa. Sedan kommer den att flyttas tillbaka till "Huvud"-albumet med din Foto-app.
Hur man döljer foton på iPhone och iPad med Apple Notes
Apple har tillåtit dig att låsa dina anteckningar i Apple Notes ett tag nu, men processen var ganska frustrerande. För närvarande kräver det att du skapar ett unikt lösenord för att låsa och låsa upp eventuella anteckningar. Det behöver inte sägas att det inte precis är det snabbaste sättet att komma in i en anteckning som du behöver komma åt. Men med iOS 16 och iPadOS 16 kan du äntligen använda enhetens lösenord för att låsa anteckningar. Så här kan du ställa in den funktionen:
- Öppna appen Inställningar på din iPhone eller iPad.
- Rulla ned och tryck på Anteckningar.
- Tryck på Lösenord.
- Om du använder den här inställningen för första gången kommer du att se en ny prompt.
- Tryck på antingen Använd iPhone-lösenord eller Skapa lösenord.
- Autentisera ändringarna med den metod som erbjuds (Face ID, Passcode eller Touch ID).
När du har slutfört stegen ovan kommer du att kunna låsa anteckningar med din iPhones lösenord, Face ID, Touch ID eller med ett skapat lösenord. Möjligheten att använda din iPhones lösenord är en av de senaste funktionerna i Apple Notes-appen. Tidigare kunde du bara låsa anteckningar bakom ett självskapat lösenord.
Uppenbarligen, innan du kan dölja foton på iPhone, iPad och Mac med hjälp av Notes-appen, måste du faktiskt lägga till en bild till en anteckning. Här är stegen du behöver ta för att lägga till en bild till Apple Notes:
- Öppna Apple Notes-appen på din iPhone eller iPad.
- Tryck på knappen Skriv anteckning i det nedre högra hörnet.
- När tangentbordet visas trycker du på knappen Kamera i verktygsfältet ovanför tangentbordet.
Välj något av följande på snabbmenyn:
- Välj Foto eller Video
- Skanna dokument
- Ta foto eller video
- Om du valde Välj foto eller video, välj den eller de bilder eller videor som du vill dölja.
- Tryck på knappen Lägg till i det övre högra hörnet.
-
När bilderna eller videorna har lagts till trycker du på Ellipsis-ikonen (…) i det övre högra hörnet.
- Högst upp i rullgardinsmenyn trycker du på knappen Lås.
- Autentisera med Face ID, Touch ID eller ditt lösenord/lösenord.
- Tryck på Lås ikonen i verktygsfältet för att låsa anteckningen.
Nu kan du låsa dina anteckningar direkt från Notes-appen. Du kommer inte att kunna se en förhandsvisning av dem från Notes-översikten, och autentisering krävs för att låsa upp dem. Och tack vare förbättringarna av Smart Folders i iOS 16 och iPadOS 16 kan du till och med skapa en Smart Folder som bara innehåller anteckningar som är låsta.






