Använder ditt barn en iPhone? Se till att du aktiverar denna säkerhetsfunktion för meddelanden
Viktiga takeaways
- iPhones kommunikationssäkerhetsfunktion suddar känsliga bilder och erbjuder hjälp för barn som använder meddelanden.
- Användare kommer att uppmanas med stödjande meddelanden och resurser om de försöker se eller skicka känsliga foton.
- Föräldrar kan aktivera kommunikationssäkerhet i skärmtidsinställningarna från sina egna enheter eller på ett barns enhet direkt.
Barn får sina händer på smartphones i mycket unga åldrar, så det är viktigt att hålla dem säkra. Teknikföretag har märkt detta, vilket har fått företag som Apple att ta fram nya sätt att hålla sina yngre användare säkra. Här är en funktion som föräldrar definitivt inte bör missa.
Vad är kommunikationssäkerhet?
Kommunikationssäkerhet lanseras på iPhone som en del av iOS 15.2 och är en funktion som hjälper till att hålla barnen säkra när de använder Messages-appen. Den använder maskininlärning på enheten för att upptäcka foton som kan innehålla nakenhet. Dessa bilder lämnar inte enheten, och Apple får inte själva någon indikation på att någon har tagit emot eller skickat ett potentiellt känsligt foto.
Om en iPhone upptäcker att ett mottaget foto kan innehålla nakenhet kommer den automatiskt att göra bilden suddiga och tala om för mottagaren att innehållet kan vara känsligt. Under fotot kommer ett meddelande att visas som erbjuder sätt att få hjälp. Om du trycker på meddelandet får användaren tre alternativ: skicka ett meddelande till en vuxen, blockera innehållet eller se resurser för att få hjälp om de har det svårt online.
Om användaren försöker se fotot kommer de att uppmanas av en skärm med alternativ.
Den här skärmen erbjuder två alternativ, såväl som stödjande meddelanden. Skärmen förklarar vad dessa bilder är och försäkrar användaren att eventuella övergrepp eller skada som uppstår på grund av dessa bilder inte är deras fel. Härifrån kan de antingen välja att inte visa fotot eller trycka på "Jag är säker" för att fortsätta till nästa skärm.
Innan fotot visas visas en andra varningsskärm. Detta inkluderar mer stödjande meddelanden, som försäkrar barnet om att de aldrig ska skicka eller titta på foton de är obekväma med och att de alltid kan nå ut till en vuxen man litar på.
Samma alternativ för "Visa" och "Visa inte" finns här, tillsammans med ett nytt som tillåter användaren att "sända meddelanden till en vuxen". Om du väljer det här alternativet fylls automatiskt i ett meddelande till den som är inställd som enhetens nödkontakt.
Även om dessa skyddsåtgärder inte helt hindrar en användare från att se känsliga foton de får, uppmuntrar de dem att vara uppmärksamma när de interagerar med andra och hindrar dem från att se känsligt innehåll plötsligt och oväntat.
Det ger också omedelbart tillgängliga resurser, samt en garanti för att de inte är skyldiga till något oönskat innehåll som de skickas.
Vad sägs om att skicka känsliga foton?
Kommunikationssäkerhet fungerar på liknande sätt om den upptäcker en användare som försöker skicka ett foto som kan vara känsligt. Den visar liknande skärmar, men med lite olika alternativ. När en användare trycker på skicka dyker en skärm upp som förklarar vad ett nakenfoto är, samt beskriver några av riskerna.
Den visar också tre alternativ att fortsätta med: "Inte nu", "Sätt att få hjälp" och "Jag är säker". Om användaren väljer "Jag är säker" dyker ytterligare en skärm upp innan bilden skickas. Den här låter användaren avbryta, skicka meddelanden till en vuxen eller fortsätta. Om "Fortsätt" väljs skickas bilden.
Hur man slår på/stänger av kommunikationssäkerhet
Du kan aktivera kommunikationssäkerhet från din egen enhet, eller på ett barns enhet, så länge de är en del av din iCloud-familj. För att göra det, navigera till Inställningar > Skärmtid. Om du aktiverar detta för ett barn måste du trycka på deras namn för att komma åt deras skärmtidsinställningar. Klicka på alternativet märkt "Kommunikationssäkerhet".
Från den menyn kan du komma åt inställningarna för kommunikationssäkerhet på din enhet eller ett barns enhet. Du kan också se tillgängliga säkerhetsresurser för barn och bestämma om du vill dela analyser med Apple. Omkopplaren bredvid "Sök efter känsliga foton" slår på eller av den här funktionen.
Det är bra att se att Apple vidtar åtgärder för att försöka garantera säkerheten för alla som använder deras enheter. Att ha tillgängliga verktyg som föräldrar kan använda för att skydda sina barn medan de använder teknik är alltid bra, och kommunikationssäkerhet är en funktion som alla föräldrar bör vara medvetna om.
Läs om fler föräldrakontroller för iPhone och iPad som kan skydda barn.






